Voor een zorgvuldige uitwerking maken diverse architecten gebruik van de diensten van DAAD Bouwkunde. Om een architectonisch ontwerp tot realisatie te brengen is een bouwkundige uitwerking noodzakelijk. DAAD Bouwkunde doet dit vanuit een sterk besef en gevoel voor architectuur en in nauwe samenwerking met de architect.
DAAD werkt ook voor internationale architecten die niet bekend zijn met de Nederlandse wijze van bouwen en wet- en regelgeving. Zo werkten we eerder met de beroemde architecten Natalini en Grassi uit Italië, Henning Larsen en Dorte Mandrup uit Denemarken en S333 uit Londen.
Ook voor de gerenommeerde architecten uit Nederland werken wij ontwerpen bouwtechnisch uit zoals Cor Kalfsbeek, Erik de Leeuw, Studio Turf, Moriko Kira Architecten en Studio Koster Van Lienen.
Het gaswinningsgebied in de provincie Groningen staat aan de vooravond van een enorme (ver)bouwopgave. Er bestaan al de nodige algemeen aanvaarde uitgangspunten voor de bouwopgave in het aardbevingsgebied. Om een aantal te noemen: gebouwen worden flexibeler, zijn bij voorkeur symmetrisch, hebben een eenvoudige grondvorm en beschikken over zo weinig mogelijk massa of hebben juist een robuuste (beton)constructie.
De Groningse versterkingsopgave gaat volgens ons om meer dan constructieve veiligheid alleen. Creativiteit is minstens zo belangrijk. De ruimtelijke consequenties van het aardbevingsbestendig maken, zijn op zowel gebouwniveau als op de stedenbouwkundige schaal groot. Wij beschouwen het aardbevingsbestendig maken als een kans om ook andere aspecten integraal aan te pakken. Koppel het op gebouwniveau bijvoorbeeld aan verduurzaming en asbestvrij maken. Maar ook maatschappelijke aspecten als vergrijzing, krimp, het langer thuis wonen en bedrijfsopvolging (bij boeren) kunnen een rol spelen.
DAAD heeft samen met Bouwbedrijf Klaas de Boer en constructeur Wassenaar Ingenieurs + ABT meegedaan aan een de Design Award NAM prijsvraag voor innovatieve oplossingen en maatregelen van de bestaande woningen in het Groningse aardbevingsgebied. Hierbij is DAAD één van de winnaars met het plan “Staarke hoez’n moaken”.
In het bevingsgebied staan bij DAAD de bewoners centraal en worden wensen en ideeën verweven met oplossingen. Een voorbeeld is de Toeverlaat. DAAD werkt in dit bevingsgebied ook samen met dorpen aan het opstellen van dorpsvisies. In samenwerking met Enno Zuidema produceerden wij de studie “Levende Monumenten in een Leefbare Regio”, over het aardbevingsbestendig maken van monumenten in relatie tot leefbaarheidsvraagstukken in de dorpen.
DAAD Bouwkunde kan namens de opdrachtgever de taak van directievoerder van onze projecten op zich nemen. Wij oefenen dan uitzicht op de naleving van de overeenkomst van het ontwerp. Wij vertegenwoordigen de opdrachtgever daarbij in alle relevante overleggen en sturen alle partijen die bij het project zijn betrokken aan. Daarmee zijn wij tevens verantwoordelijk voor de integrale bewaking van het bouwproject; op geld, organisatie, tijd, informatie en kwaliteit. Onze directievoerders signaleren afwijkingen en reageren hier accuraat en treden waar nodig corrigerend op.
DAAD Bouwkunde adviseert vanuit onze expertise opdrachtgevers over hoe de bouwkosten het beste kunnen worden beheerst. Dat heeft namelijk direct gevolgen voor de haalbaarheid van een project, maar ook voor het financiële resultaat bij oplevering en gedurende de exploitatie van een gebouw.
DAAD Bouwkunde heeft korte lijnen naar het onderzoek en ontwerp van onze projecten en kan zo vanaf de initiatieffase adviseren hoe de kosten van een bouwwerk zijn opgebouwd. We brengen de totale stichtingskosten in beeld, maar stellen ook elementenramingen en (deel)begrotingen op. Aan de hand daarvan maakt een opdrachtgever nadere keuzes over het ontwerp van het bouwplan.
DAAD Bouwkunde beschikt over ervaren toezichthouders, die ‘in het werk’ toetsen of er gebouwd wordt conform het bouwplan en alle regels die daarbij komen kijken. Ook aspecten als tijdsplanning worden meegenomen en gerapporteerd aan onze opdrachtgever.
DAAD Bouwkunde kan plannen volledig uitwerken in een driedimensionaal BIM-model. BIM staat voor Building Information Modelling. Dit is een digitale uitwerking van hoe een bouwwerk, inclusief installaties en constructies, is ontworpen en daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Maar net zo goed zijn wij thuis in tweedimensionale AutoCAD-systemen. Ons tekenwerk wordt gebruikt voor alle fasen in een ontwerp en het bouwproces zodat u als opdrachtgever goed grip heeft op het eindresultaat.
De beheersing van de bouwkosten heeft DAAD sinds jaar en dag in huis. In elke fase van het traject rekenen onze medewerkers mee. Door onze ervaring op technisch en architectonisch gebied, kunnen we voorstellen doen voor eventuele alternatieven of besparingsmogelijkheden.
Steeds vaker worden wij gevraagd om kosten- en investeringsramingen uit te voeren bij het begin van projecten. In het haalbaarheidsonderzoek kunnen opdrachtgevers met onze gegevens en voorstellen bepalen of een project doorgang kan vinden en waar eventueel aanpassingen noodzakelijk zijn.
Door de korte lijnen naar het onderzoek en ontwerp is er continu zicht op de kosten, waardoor er geen extra ontwerptrajecten ontstaan na een calculatie in een later proces.
DAAD Bouwkunde werkt in onze projecten standaard met STABU-bestekken die gemaakt zijn voor de woning- en utiliteitsbouw. Ook leveren wij technische omschrijvingen. Het doel van deze stukken is om contractueel goede afspraken te maken ten behoeve van een goede prijsvorming, realisatie en exploitatie.
Alle bouwwerken in Nederland moeten voldoen aan het Bouwbesluit. DAAD is actueel en volledig op de hoogte van het Bouwbesluit en de voorschriften die hieruit volgen. In het hele ontwerpproces en de uitwerking ervan verwerken wij het bouwbesluit in de tekeningen die wij leveren en de berekeningen die wij uitvoeren. Ook toetsen wij bouwplannen op de regels van het Bouwbesluit.
DAAD is goed op de hoogte van de eisen die de Omgevingsvergunning stelt en gaat hier bewust mee om. Wij leveren ontwerpen, tekenwerk en omschrijvingen zo aan, dat deze passen op de gestelde vergunningseisen.