De Kroon op het Ebbingekwartier deel 1 – Historie

Momenteel legt DAAD Architecten de laatste hand aan het tekenwerk voor “De Kroon op het Ebbingekwartier” in Groningen. Deze naam is zowel letterlijk als figuurlijk gekozen. Het silhouet  van de drietal geschakelde woontorens vormt een kroon en als laatste ontwikkeling van het Ebbingekwartier vormt het ook de kroon op het werk van ruim twee decennia stadsontwikkeling. Er worden 31 appartementen gerealiseerd, variërend van 82 m2 tot 313 m2. De architectuur van dit woongebouw refereert naar het industriële verleden van deze plek in de Stad.


Historie Ebbingekwartier

Het Ebbingekwartier is een buurt aan de noordoostelijke rand van de binnenstad van de stad Groningen. Het herontwikkelingsgebied was vroeger onderdeel van de Hortusbuurt. Het stond een lange tijd bekend onder de werknaam “CiBoGa”, ofwel het Circus-, Boden- en Gasterrein, verwijzend naar de vroegere bestemmingen van het gebied in de 20e eeuw.

In 1854 werd er in Groningen een gasfabriek geopend op een stuk grond dat later bekend werd als het Gasterrein. Dit was het enige terrein binnen de vestingwallen waar nog een dergelijk groot gebouw kon worden gehuisvest. Het was de tweede gasfabriek van Nederland, na die van Amsterdam. Het gas werd gewonnen uit steenkolen. De pijp van de gasfabriek is nu nog steeds te zien op het terrein. Later werd de gasfabriek naar het noorden uitgebreid en werd het Ebbingekwartier ook voor andere doeleinden gebruikt, zoals de elektriciteitscentrale.

In 1933 werd aan de Antonius Deusinglaan het Bodenterrein geopend. Vanaf hier vertrokken de boderijders (vrachtrijders en expediteurs) naar bestemmingen in geheel Nederland. Dit werd in 1971 echter verplaatst naar de Bornholmstraat. De vondst van aardgas bij Slochteren maakte de gasfabriek overbodig. Zo werd de gasfabriek in de jaren 1960 omgezet naar een distributiebedrijf. In de jaren 1990 werden de meeste gebouwen afgebroken.