Duurzaam zorgcomplex te Hoogeveen opgeleverd

Het appartementencomplex aan de Brederoweg in Hoogeveen wordt komende week opgeleverd.

Het gebouw biedt onderdak aan 36 jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking. Het programma is gelegen rond een open patio op het zuiden. In de indeling van het gebouw is rekening gehouden met drie verschillende niveaus van zorg. Elke bewoner heeft een zelfstandige woonruimte met een eigen keukentje en badkamer. In de drie grote gemeenschappelijke ruimtes vinden er vanuit de zorg allerlei gezamenlijke activiteiten plaats.

De gevel is opgetrokken uit verschillende lagen metselwerk die verwijzen naar de grondlagen van het veengebied. De verbijzondering van het getande metselwerk bij de entree herinnert aan het schooltje dat hier vroeger heeft gestaan. Het gebouw is gasloos en wordt verwarmd door middel van infrarood panelen. Met veel eigen energieopwekking is het gebouw nagenoeg energieneutraal.

Het project is ontstaan op initiatief van een groep Hoogeveense ouders van kinderen met een licht verstandelijke beperking. Met de ouders, de verhuurder Domesta en de zorgverlener Philadelphia is het ontwerp tot stand gekomen. Een resultaat waar wij met elkaar trots op zijn.

 

Foto’s: Walter Frisart

Geslaagde brainstormmiddag op boerenerf Thesinge

Een groep geïnteresseerden kwam op 10 oktober bijeen voor een brainstormsessie op het erf in Thesinge. Samen met de boeren van Ommeland en bouwbedrijf Eldering is DAAD bezig met toekomstplannen voor dit boerenerf. Op de bijeenkomst zaterdag konden omwonenden hun ideeën inbrengen voor de mogelijke invulling van de boerderij en het gebied eromheen. Thema’s als duurzame energie, wonen op het erf, boeren en de ontwikkeling van het landschap rondom de boerderij kwamen aan bod. Al met al was het een geslaagde en inspirerende bijeenkomst.

Een van de ideeën is om in de toekomst meerdere generaties samen duurzaam op het erf te laten wonen. Een deel van de huidige agrarische gebouwen zouden dan kunnen verdwijnen. De oude boerderij blijft staan en wordt hergebruikt. Ter inspiratie dient de Stadshoeve die we vorig jaar ontwierpen en samen met Eldering bouwden.

DAAD deed in 2009 samen met Onix en Peter de Kan al onderzoek woonvormen op boerenerven. Bekijk hier het bijbehorende cahier.

Stagiair Marijn Wals wint afstudeerprijs Built Environment

Onze afstudeer-stagiair Marijn Wals is gisteren niet alleen gediplomeerd, maar tevens verkozen tot winnaar van de afstudeerprijs Built Environment 2019-2020!

De vakjury waardeert  het onderzoek van Marijn waarin de hij de conceptuele kant van circulair en bouwen verbindt met de praktische kant. Vanuit de theorie werkte Marijn naar de uitwerking van belangrijke remontabele detaillering. Hierin zijn stappen gezet voor de doorontwikkeling van de biobased woning van DAAD in circulariteit en remontabelheid.

Maar Marijn romantiseert circulair ontwerpen niet, want hij wijst ook op de knelpunten en de creativiteit die het vraagt om nieuwe oplossingen vinden. Met zijn rapport laat hij zien dat circulair ontwerpen niet alleen duurzaam is, maar ook erg mooi kan zijn!