DAAD heeft voor verschillende particuliere opdrachtgevers ecologische woonhuizen gerealiseerd. Deze projecten laten zien hoe divers ecologisch bouwen vorm kan krijgen, afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever, de locatie en het budget.
“We willen laten zien dat het voor iedereen toegankelijk is om zo te bouwen”, aldus architect Titus Mars. Zo worden opdrachtgevers die bij DAAD komen altijd geïnformeerd over de bouwmethodes waarmee je de milieu impact van het bouwen kunt verminderen. “Mogelijk heeft niet iedereen de financiële mogelijkheden omvoor 100% ecologisch te gaan”, aldus Mars, “maar we gaan wel altijd op zoek naar het maximaal haalbare.”
De woonhuizen in Elp, Haren en Hall laten zien dat ecologisch niet tot eenvormige architectuur hoeft te leiden. “De individuele woonwensen staan bij ons altijd voorop”, legt Mars uit. “Zo ontstaat een architectuurdie enerzijdsgeworteld is in de regionale context, en daarnaast een geheel unieke kwaliteit bezit”. Lees hier meer over de architectuur van onze ecologische woonhuizen
Op 2 juni vond de feestelijke heropening plaats van kalkoven De Fidel in Appingedam. Dankzij de Stichting tot Behoud van Industrieel en Cultureel erfgoed Stad Appingedam (BICSA) werd het industriële monument in ere hersteld.
In een interview met de Noordmannen vertelt DAAD-projectleider Erwin van der Veen over het restauratieproject. “Het is een heel kwetsbaar werk. Uiteindelijk hebben we wel zo’n duizend stenen vervangen. Zou je dat zonder gevoel doen, dan heb je zo 2 m2 metselwerk er uit liggen.”
De Fivel is de enige nog intacte kalkoven in Groningen, stammend uit 1900. In de oven werd uit schelpen kalk geproduceerd, welke vervolgens in de bouw werd gebruikt bij metsel- en pleisterwerk.
Het rijksmonument gaat op gezette tijden open voor publiek als culturele locatie.