Boerenerf genomineerd voor architectuurprijs

Het project  Boerenerf Garmerwolde is genomineerd voor de Groninger Architectuur Prijs 2024.
De vakjury, dit jaar afkomstig uit Nijmegen, maakte dat bekend tijdens De Grote Nominatieshow op vrijdag 20 september. 

Het project wordt geloofd omdat het de boerderij als architectonisch object weer op de agenda zet, aldus de jury. “Het getuigt van een enorm vakmanschap en daarom willen we het graag nomineren.”  

Lees hier meer over het project.

Zowel in onze projecten als in ons onderzoek streven we er naar een bijdrage te leveren aan de ruimtelijke kwaliteit van het noorden. We zijn dan ook erg blij met deze nominatie, die het belang van kwalitatief hoogwaardige architectuur in het agrarisch gebied onderstreept. Zeker nu de omvang van de problematiek in het aardgasgebied steeds duidelijker wordt, zouden we iedereen willen aanmoedigen de versterkingsopgave van boerderijen ter hand te nemen. 

Naast een juryprijs is er ook een publieksprijs. Dit betekent dat iedereen via de website van de Groninger Architectuur Maand een stem kan uitbrengen. Dit kan nog tot en met 3 oktober.

Stemmen op Boerderij Garmerwolde kan hier.

Meer weten? Blijf op de hoogte via LinkedInInstagram of Facebook .

Versterking gestart van Landgoed Ekenstein

Net voor de bouwvak is gestart met de versterking en de restauratie van Hotel Landgoed Ekenstein. Deze historische buitenplaats, bestaande uit een park, landhuis, schathoes, dienstwoning en kinderboerderij gelegen ten westen van Appingedam, is van grote cultuurhistorische waarde.  

Het hotelgebouw, oorspronkelijk uit de 17e eeuw is in 1870 in neogothische stijl verbouwd. Aan de noordzijde bevindt zich een van de weinige in Groningen overgebleven Roodbaardparken. In de eerste fase wordt gewerkt aan de sloop en de versterking van het gebouwenensemble. Zo zijn in de kap van het Landgoed de hotelkamers gesloopt, zodat de knooppunten van de kapconstructie kunnen worden versterkt. Het oude monumentale gedeelte van de begane grond blijft hierbij intact.

In het Schathoes, zo geheten naar de ‘schat van de boer’ (zijn veestapel), worden bouwdelen uit de jaren 90 verwijderd, zodat het oorspronkelijke ensemble weer afleesbaar wordt. De voormalige schuren worden voorzien van een nieuwe fundering en kap, de oude gebinten blijven echter behouden. Op basis van een oude pui die tijdens de sloop is aangetroffen zullen de gevels in oude glorie worden hersteld. Het schathoes wordt met respect voor het monument na-geïsoleerd en voorzien van nieuwe klimaatinstallaties.

PARTNERS
Jurriens Noord / Friso Bouwgroep
BAM Bouw & Techniek
NCG
abtWassenaar
STRAKKS Ingenieurs

Meer weten? Blijf op de hoogte via LinkedInInstagram of Facebook .