Monumentencluster ’t Zandt wordt gerestaureerd

Het centrum van het ’t Zandt krijgt een nieuwe impuls. Door twee opgaven te combineren zal het monumentencluster wederom het centrale ontmoetingspunt worden van het Oost-Groningse dorp. Op 24 oktober werd de bouw officieel gestart. 

De hekken voor het  vervallen monumentencluster in het hart van ‘t Zandt vormden jarenlang een troosteloze aanblik. Een plan voor de restauratie van de voormalige herberg, de bakkerij met schuur en het poortgebouw was er in de krimpregio niet. Een koppelkans deed zich voor, toen versterking ook voor het Dorpshuis noodzakelijk bleek. 

De betrokkenheid van DAAD Architecten bij deze opgave stamt al uit 2015, toen we in opdracht van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed een onderzoek deden: Levende Monumenten in een Leefbare Regio. In werkateliers werden potentiële kansen voor het cluster verkend, van B&B tot expositieruimte.

In 2018 werd DAAD gevraagd een haalbaarheidsstudie te maken voor de herbestemming van het cluster tot dorpshuis. Door de kosten van de versterking van het huidige dorpshuis te laten vervallen en  in te brengen in de herbestemming is grootschalige versterking, restauratie en verduurzaming mogelijk.

Het Dorpshuis krijgt een centrale plek in het dorp in de vroegere herberg, met op de verdieping een beheerderswoning. Het poortgebouw zal worden voorzien van een nieuwe entree met café-functie. In de te vergroten schuur van de boerderij zal een nieuwe multifunctionele zaal worden gerealiseerd.

Partners
Arcadis ASSEN
SOCOTEC Beilen
Bouwkundig Bureau JUK Assen
Moedt Bouwbedrijf Sappemeer
Kloeze Installatietechniek
Provincie Groningen

Meer weten? Blijf op de hoogte via LinkedInInstagram of Facebook .

Ambachtshof wint prijsvraag stationsgebied

De Ambachtshof is door de gemeente Emmen aangewezen als het winnend ontwerp voor de herontwikkeling van stationsgebied. In een team van Brands Bouwontwikkeling en RRog Stedenbouw en landschap,  tekende DAAD Architecten het ontwerp voor drie nieuwe stadsvilla’s en de transformatie van de oude ambachtsschool.

Het plan grijpt de herontwikkeling van het gebied aan om een representatieve en respectvolle entree voor Emmen te maken, waarbij het groene karakter van de landschapsstad wordt versterkt. De sporen uit het verleden vormen hierbij de ruggengraat. Het bruisende hart vormt de ambachtsschool en de daar aan grenzende groene parktuin, de Ambachtshof, waaraan het plan haar naam verleent.

De transformatie van de uit de jaren dertig stammende school bestaat uit het introduceren van een nieuw programma, het restaureren van karakteristieke elementen en het terugbrengen van de ooit zo kenmerkende open structuur. Het gebouw zal naast aan studentenhuisvesting en een ondergrondse fietsenkelder ruimte bieden aan kantoren en een dependance van het Museum Collectie Brands.

De Ambachtshof, die de Stationsstraat en Weerdingerstraat verbindt, zal een schakel vormen in het stedelijk weefsel. Door een ondergrondse parkeervoorziening kan de hof worden ingericht als groene, bruisende verblijfsplek. De landschappelijke identiteit van deze parktuin is ontleend aan de Emmerdennen, een boom- en waterrijk natuurgebied met glooiingen en zwerfkeien. Een uitbouw van de ambachtsschool zal worden opgebouwd tot een pergola met een terras.

Aan de zijde van de Weerdingerstraat zullen drie nieuwe stadsvilla’s worden gebouwd. In schaal en detaillering vormen zij een verbinding  tussen de wederopbouw architectuur en de grootschaligere bouwblokken aan deze straat.  De voorgevels zullen worden getypeerd door dubbelhoge entrees en erkers die zorgen voor een interessante gevelplastiek. De achtergevels, die in verbinding staan met de Ambachtshof, krijgen een uniforme uitstraling door de volledige uitvoering in hout.

Meer weten? Blijf op de hoogte via LinkedInInstagram of Facebook .

DAAD Architecten wint GRONIEK

Tijdens de uitreiking van de Groninger Architectuurprijs 2024 viel DAAD Architecten twee keer in de prijzen. Het boerenerf Garmerwolde werd door de publieksjury beloond met een tweede prijs en ontving daarnaast de GRONIEK: een prijs voor een Groningse Nieuwe Klassieker.

In de Theodorus Niemeyer fabriek werden de prijzen in ontvangst genomen door projectarchitect Rob Hendriks en de familie Wigboldus. Met de toekenning van de GRONIEK verdient het ‘nieuwe Groninger erf’ met recht de titel ‘voorbeeldproject’ in de aardbevingsregio. Het laat zien wat er met volharding en eigenzinnigheid allemaal mogelijk is.  

Lees hier meer over het ontwerp

De winnaar van de Boumaprijs, criticus en GRAS-directeur Peter Michiel Schaap looft het project in Garmerwolde omdat er veel op goede wijze samenkomt, van aardbevingsschade tot cultuurhistorie. Goed ontwerp doe je samen, zoals Schaap het mooi verwoordt: met een opdrachtgever met liefde voor de plek, een architect die weet hoe je in het landschap bouwt, een bouwer die het ambacht beheerst en een gemeente die de waarde van een plan inziet.

Inmiddels zijn de eerste boeren in Garmerwolde langs geweest voor een bezoek. De jongste generatie van de familie ziet het als hun taak andere boeren te inspireren dat het anders kan. Namelijk met een boerenerf dat eigentijds en duurzaam is en bijdraagt aan de regionale kwaliteit. Dat er zoveel interesse is stemt hoopvol, zeker nu de opgave voor de sloop/nieuwbouw van boerenerven actueler is dan ooit.

Onze felicitaties gaan verder uit naar alle winnaars van de Groninger Architectuurprijs 2024. Het is dankzij het werk en de betrokkenheid van Zofa Architecten ( Werkmanhof), Atelier PRO en Vakwerk Architecten (Universitair Centrum Psychiatrie) – maar zeker ook door mensen als Peter Michiel Schaap – dat Groningen als stad blijft ontwikkelen en fascineren.

En tenslotte natuurlijk grote dank aan iedereen die samen het ontwerp hebben gemaakt tot een ‘Groningse Nieuwe Klassieker’:
Rob Hendriks
Jorinde van der Wal
Roelof Blok
Stieneke van der Wal (Het NoorderErf)

Meer weten? Blijf op de hoogte via LinkedInInstagram of Facebook .