De imposante kruiskerk van Noordbroek wordt vanwege de rijke muur- en gewelfschilderingen wel de ‘Sixtijnse kapel van het noorden’ genoemd.
Deze schilderingen kwamen grotendeels bij een restauratie in de jaren ’70 vanonder een laag witkalk weer tevoorschijn. De oudste, uit 1350, bestaan uit zeldzaam vroege ornamenten. Een tweede reeks uit de late 15e eeuw, kenmerkt zich door verfijnde figuratieve schilderingen. Samen vormen ze een harmonieus geheel.
Intussen zijn we bijna een halve eeuw verder en verkeren de schilderingen in een slechte staat. Veel muurschilderingen bladderen af en de gewelfschilderingen vertonen zorgwekkende beschadigingen door onthechte pleister- en verflagen. Ook aardbevingsschade, zichtbaar in scheuren, heeft zijn tol geëist waardoor herstel van voeg-, metsel- en stucwerk noodzakelijk is.
In opdracht van de Groninger Kerken is door DAAD onder leiding van Bindert Kloosterman een restauratieplan opgesteld waarbij de focus ligt op het herstel van deze kwetsbare muur- en gewelfschilderingen.
Projectleider Erwin van der Veen verzorgde namens DAAD de subsidie- en vergunningaanvragen en houdt toezicht tijdens de uitvoering van de werkzaamheden.
Het bouwkundige herstelwerk wordt uitgevoerd door Bouwmaatschappij Vuurboom BV in samenwerking met Oudman | Stukadoor & restauratiewerken en Bouwservice Boonstra.
Voor de restauratie van de muur- en gewelfschilderingen is OUOU Restauratoren & muurschilderingen aangesteld. Afbladderende verf wordt geconsolideerd en beschadigde delen worden nauwkeurig gerestaureerd, waarbij de nadruk ligt op het conserveren van alle schilderingen zoals deze nu zichtbaar zijn.
Deze doordachte aanpak is essentieel om de historische schilderingen voor de toekomst te behouden. Inmiddels vullen de steigers het transept (dwarsbeuk) van het gebedshuis en wordt er met engelengeduld aan de schilderingen gewerkt.
Bekijk ook de aflevering van KRO-NCRV binnenstebuiten:
Jasmijn restaureert met engelengeduld schilderwerk op historische muren