Renoveren zonder spijt.

De Graansilo Watermann in Bad Nieuweschans dat inmiddels ruim dertig jaar leeg staat wordt uit het slop gehaald en moet goed toegankelijk worden voor het publiek.

Hoewel een definitieve bestemming voor het uit 1950 stammend rijksmonument nog uitblijft, kan noodzakelijk onderhoud niet langer uitgesteld worden. DAAD Architecten heeft een restauratieplan opgesteld waarbij in de basis het noodzakelijk herstel zal plaatsvinden. In overleg met BOEi, het Rijksdienst Cultureel Erfgoed, de gemeente Oldambt, dorpsbelangen en BugelHajema zijn de belangen op een passende manier op elkaar afgestemd.

Naast de herstelwerkzaamheden is er gekozen voor een ingetogen plan om de graansilo voor publiek toegankelijk te maken. Een belangrijk uitgangspunt is tijdloze tijdelijkheid. Dat betekent dat de ingrepen dienen als aanjager. Deze ingrepen mogen toekomstige initiatieven niet in de weg zitten maar moeten juist van toegevoegde waarde zijn.

Met minimale aantasting wordt de Graansilo voorzien van zowel een trap als een lift. Een Escher achtige trap voert de bezoeker door de verschillende silo’s omhoog naar de verdeelkamer. Vanuit dit punt krijgt de bezoeker een uitzicht over de Graanrepubliek. Door de ingetogen architectonische ingrepen zal de graansilo in al zijn glorie ervaren worden.

Ook wordt de kade waaraan de silo ligt opnieuw ingericht. Zo wordt deze een aanvulling op de verschillende historische parels uit de Graanrepubliek. De gemeente Oldambt gaat met bewoners en andere belanghebbenden de plannen verder uitwerken. De werkzaamheden zullen naar verwachting in 2026 starten.

 

Vanuit het Erfgoedpanden in een gebiedsaanpak programma is er 1,49 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld vanuit de provincie.