Unia-West wordt omsloten door het Friese water van de Wirdumervaart, het Alddjip en het Busserak. Naast het waterrijk wonen kenmerkt de buurtschap zich door een groen en natuurlijk karakter. Vooruitstrevend is het Beeldkwaliteitsplan dat hout als beeldbepalend gevelmateriaal voorschrijft.
Waterbeleving en adaptatie staan centraal in het stedenbouwkundig plan. De meeste oevers krijgen een natuurlijk talud, wat de waterberging en de soortenrijkdom vergroot. Doordat het plangebied als het ware bol wordt aangelegd, kan regenwater van stoepen en straten afstromen naar de omliggende vaarten.
De straten zijn smal en autoluw en worden beplant met verschillende boomsoorten. Naast het vergroten van de biodiversiteit, zorgt dit voor een verhoogde weerbaarheid tegen ziektes. Erfafscheidingen zijn veelal natuurlijk en zullen op de overgang tussen openbaar en privé bestaan uit hagen. In het autovrije buurtpark wordt ontmoeting gestimuleerd door een gemeenschappelijke kapschuur. Het park zal samen met de toekomstige bewoners worden ontworpen en ingericht.
Naast de landschappelijke inrichting is ook de materialisering vastgelegd in het Beeldkwaliteitsplan; 80% van de gevels zal bestaan uit hout. Hiermee worden particulieren en ontwikkelaars gestimuleerd om eveneens te kiezen voor hout in de constructie. Op een aantal plekken zijn bijzondere eisen gesteld aan de kwaliteit van de kopgevels en zijn verspringende rooilijnen vastgelegd om extra variantie te creëren.
In 2018 is de ontwerpfase begonnen, in een samenwerking met Enno Zuidema.
In Q2 van 2023 is een start gemaakt met de woningbouw.