Boerdererf te Garmerwolde

Het agrarisch landschap wordt steeds meer getekend door uniformiteit en schaalvergroting. Door de bouw van stal- en loods gebouwen uit catalogi verdwijnen regionale karakteristieken, ook in het noorden. Het ontwerp dat DAAD Architecten maakte voor een boerenerf in Garmerwolde vormt hierin een duidelijk tegengeluid.

De reeds gerealiseerde melkveestal  laat goed zien hoe de regionale traditie op eigentijdse wijze kan worden vertaald. Kenmerkend zijn de steile kappen en rode kleur die refereren aan de traditionele Groninger boerderij. Dat de constructie – in tegenstelling tot wat gangbaar is – geheel uitgevoerd is in hout, is te danken aan de ambitie van de opdrachtgever om zijn bedrijf te verduurzamen.

Het was een nadrukkelijke wens van de opdrachtgever dat elementen van zijn families’ eeuwenoude meerkapper zouden terugkomen. De boerderij gekenmerkt door verschillende nokhoogten is vertaald in een ensemble van drie gebouwen. Het nog in voorbereiding zijnde stalgebouw links en een woning gecombineerd met een schuur rechts krijgen een lagere nok en goot dan de melkveestal in het midden.

Om in de toekomst in te kunnen spelen op een natuur inclusievere vorm van landbouw zullen de houten geveldelen boven de rode plint worden voorzien van diverse nestkasten en andere onderkomens voor dieren. Voor het erf is een inrichtingsplan gemaakt door NoorderErf waar speciale aandacht zal zijn voor lokale en milieuvriendelijke beplanting.

Opdrachtgever: Veeteeltbedrijf Wigboldus
Aannemer/bouwer: Notenbomers Bouwgroep
Fotograaf: Walter Frisart Fotowerk